Sat. Jul 20th, 2024

Blå kudde

Blue cushion blommar rikligt i en lavendelblå/lila färg. Växten kommer från bergen och är därför mycket lämplig för en klippträdgård. Om den planteras i grupper är den en utmärkt marktäckare som passar bra ihop med andra växter och så småningom får den kuddeform som gett den sitt namn.

Höjd: 15 centimeter
När ska man så: hösten
Blomningstid: vår
Latinskt namn: Aubrita
Typ av växt: marktäckare
Blåkudden gillar lite fuktig jord men tål även torra platser.

Bellflower

Klockblomman kommer från norra Japan. Där växer de på ängar nära bergen. Blommorna är klockformade och blommar relativt sent på sommaren. Dessa lila blommande växter kommer också upp sent på våren eftersom det är kallt länge i norra Japan. Färgen varierar från mörkblått till djupt lila.

Höjd: 40 centimeter
När ska man så klockblommor: våren
Blomningstid: juni till augusti
Latinskt namn: Campanula Addenda
Växtart: perenn
Klockblommor har taprotot och är svåra att transplantera. Det är bättre att ge ett ungt exemplar från en kruka från plantskolan en permanent plats.