Tue. Jun 25th, 2024

Vi gör oss hellre av med den än att ha den kvar: ogräs. Som tur är finns det många sätt att ta bort oönskade växter mellan plattorna, men det är viktigt att göra det på ett hållbart sätt, utan att skada andra växter och insekter. Så: ta bort ogräs på ett hållbart sätt? Så här gör du.

Förebyggande är bättre än bekämpning
Det mest hållbara sättet att bekämpa ogräs är att förebygga dem. Detta kan göras genom att:

Att asfaltera så lite som möjligt. Numera fyller vi våra trädgårdar med kakelplattor, men ogräs kan växa mellan kakelplattornas sprickor. Därför bör du sätta mer grönska i trädgården eller välja stora plattor som ligger nära varandra. Detta ger också ogräs mindre chans att växa.
Salt är ett användbart verktyg för att förhindra att ogräs växer. Strö salt på gräset eller plattorna och kör en trädgårdsslang över dem så att saltet tränger in i jorden mellan plattorna. Detta gör det svårare för ogräset att komma tillbaka.
Marktäckande växter. Att täcka botten av trädgården med en marktäckning, t.ex. träflis eller bark, hindrar solljuset från att nå jorden och hindrar ogräset från att växa. Du kan också täcka jorden i din trädgård med bredbladiga växter. Dessa växter växer lågt och brett och ger ogräs ingen chans. Några bra marktäckande växter är stork näbb, klättrande hårslinga, sågpalmetto, salvia och kvinnomantel.