Problem med badrummet – igen

Det var knappt ett och ett halvt år sedan som jag hade problem med badrummet förra gången. Den gången var det läckage, och den här gången har det blivit problem igen. Men denna gång är det med belysningen. Egentligen är det inte ett sådant problem som betyder totalrenovering, utan problemet ligger i mig själv. Jag skäms nästan för att erkänna detta, men jag gjorde ett stort misstag när vi installerade badrumsbelysning förra gången. Misstaget jag gjorde var rätt och slätt att inte tänka på badrumsbelysningen över huvud taget. Vi installerade en taklampa med starkt ljus och sedan en lampa vid spegeln också med starkt ljus. Inte genomtänkt.

Det började egentligen med att jag aldrig kände någon mysfaktor inne i badrummet. Det känns ändå som att badrummet är ett av de få rum där belysningen är viktig, och den plats där man vill ha rätt stämning och atmosfär. Med de två badrumslamporna jag nu hade i badrummet kunde jag bara skapa en känsla i hela rummet: stel sjukhusmiljö. Ja, med den starka belysningen blev det näst intill omöjligt att skaka av sig känslan att man befann sig i en operationssal. Så nu har jag bestämt mig för att ta tag i problemet med badrumsbelysningen på riktigt och har tecknat ner trepunkter av det som måste göras:

 

  1. Belysningen vid spegeln. Jag känner ändå att det är viktigt att ha kvar den starka belysningen här, för man vill ju gärna se vart man rakar sig på morgonen. Den belysning jag har nu är placerad ovanför spegeln och jag blir lätt bländad på morgonen, så jag funderar på att placera en lampa på sidorna av spegeln i ögonhöjd med inte lika starkt ljus.
  2. Belysningen i taket. Det största misstaget jag gjorde här var att inte installera en dimmer. En dimmer underlättar problemet med att skapa stämning och rätt atmosfärs i badrummet. På det här sättet kan jag både ha en mysig stund i badrummet när jag känner att jag vill ha det, men även kunna se varenda litet dammkorn på golvet när jag städar.
  3. Väggbelysning. Detta är något som inte finns i mitt badrum för tillfället, och att blanda mer än två ljuskällor i badrummet känns som en god idé. Därför tänkte jag satsa på väggbelysning, och även här i form av en dimmer.

 

Det är de här tre stegen som absolut måste göras för att få till rätt badrumsbelysning i mitt badrum känner jag. Eftersom jag har ett lite mindre badrum så känns det inte särskilt praktiskt att ha en hängande taklampa, eller golvlampa, som tar plats och även får rummet att rent visuellt se mindre ut. Funderar även på att kanske använda spotlights, eller blir det för många ljuskällor då? Ju större badrum, desto fler lampor kan man ju säga. Men då blir det ju också tvärtom, och vill inte gå överstyr. Det räcker med att ha problem med badrummet vartannat år ändå!